piątek, 4 marca 2016

Etap I - napoje GAPS

Napoje
Rano zacząć dzień od 1 szk. wody mineralnej. Między posiłkami pić herbatkę imbirową, lekki rumianek, mięte, lekką herbatę liściastą. Do posiłków zawsze pić płyny probiotyczne: sok z kiszonej kapusty, ogórków kiszonych lub innych warzyw nie pasteryzowanych, serwatka z mleka przygotowanego w domu (bardzo pomocna przy biegunce, jednak w I etapie, gdy nie ma przeciwwskazań do nabiału). Napoje probiotyczne zaczynamy pić od 1 łyżeczki do każdego posiłku i zwiększając z każdym dniem coraz więcej.
Herbata imbirowa
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 0.5 l gotującej wody
Imbir zalać wrzątkiem, po lekkim przestudzeniu pić w celu poprawy trawienia. Można nieco osłodzić miodem, jednak gdy jest problem z kandydozą, to w I etapie należy unikać miodu, bądź mocno ograniczyć np do 0,5 łyżeczki dziennie. Jeśli miód był używany w I etapie, to ten etap należy przedłużyć aż uda się wyeliminować miód.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz