Składniki:
- 1 brokuł (ok. 1/2 kg)
- mąka dyniowa
- 1 jajko (S)
- 1 mały ząbek czosnku
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
- oregano do smaku
Brokuł umyć pod bieżącą wodą, odciąć różyczki kwiatowe i włożyć je na wrzącą, osoloną wodę. Gotować na wolnym ogniu, tak żeby nie rozpadły się. Wyjąć z wody łyżką cedzakową lub odcedzić na durszlak i pozostawić do odparowania. Najlepiej ugotować dzień wcześniej i odparowany, zimny brokuł włożyć do lodówki bez przykrycia aby nieco wysechł. Zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę do miski, następnie zmieloną/przeciśniętą masę wygładzić łyżką i podzielić na krzyż. 1/4 masy odłożyć na bok, a w to miejsce wsypać mąkę dyniową.
Najlepiej smakują na ciepło ale następnego dnia też są dobre, tylko już powierzchnia nie jest chrupka a wilgotna.
Podawać do jajecznicy, kiełbasy, kotletów, można tez smarować masłem (jak ktoś może już masło) i jeść z pieczoną wędliną.
Propozycja podania
Aby danie było pełnowartościowe, kiszoną kapustę można polać łyżeczką oleju z czarnuszki (na tym etapie wprowadza się pożyteczne/ekologiczne oleje tłoczone na zimno) lub zjeść bezpośrednio z łyżeczki w trakcie jedzenia posiłku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz