czwartek, 31 marca 2016

ETAP IV - Bułeczki brokułowe bezglutenowe GAPS

Bułeczki brokułowe bezglutenowe
Składniki:
  • 1 brokuł (ok. 1/2 kg)
  • mąka dyniowa
  • 1 jajko (S)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • oregano do smaku
Wykonanie:
Brokuł umyć pod bieżącą wodą, odciąć różyczki kwiatowe i włożyć je na wrzącą, osoloną wodę. Gotować na wolnym ogniu, tak żeby nie rozpadły się. Wyjąć z wody łyżką cedzakową lub odcedzić na durszlak i pozostawić do odparowania. Najlepiej ugotować dzień wcześniej i odparowany, zimny brokuł włożyć do lodówki bez przykrycia aby nieco wysechł. Zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę do miski, następnie zmieloną/przeciśniętą masę wygładzić łyżką i podzielić na krzyż. 1/4 masy odłożyć na bok, a w to miejsce wsypać mąkę dyniową.




Następnie dodać jajko (jeśli brokuł jest większy to jajko też dodać większe), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól do smaku i oregano. Wyrobić dokładnie ręką. Masa jest wilgotna ale powinna odchodzić od ręki i dawać się ładnie formować. Masę podzielić na ok 6-8 części i uformować podłużne bułeczki.


Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pic w nagrzanym piekarniku (u mnie 175 st.C na pozycji góra/dół ok. 20 min). Powinny być lekko przypieczone.



Najlepiej smakują na ciepło ale następnego dnia też są dobre, tylko już powierzchnia nie  jest chrupka a wilgotna.
Podawać do jajecznicy, kiełbasy, kotletów, można tez smarować masłem (jak ktoś może już masło) i jeść z pieczoną wędliną.
Propozycja podania



Aby danie było pełnowartościowe, kiszoną kapustę można polać łyżeczką oleju z czarnuszki (na tym etapie wprowadza się pożyteczne/ekologiczne oleje tłoczone na zimno) lub zjeść bezpośrednio z łyżeczki w trakcie jedzenia posiłku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz