niedziela, 13 marca 2016

Etap II - jajka na miękko GAPS

Jajka na miękko
Początkowo w II etapie należy dodawać do potraw surowe żółtka. Mi osobiście udało się zjeść tylko jedno i nie bardzo mogłam się zmusić żeby zjeść więcej. Gotowałam więc je na miękko i wyjmowałam same żółtka do jedzenia. Potem już jedliśmy z córką całe jajka na miękko.
Ważne aby były ekologiczne i świeże. Najlepsze są trzy dniowe, ale jeśli kupujemy, to trudno określić ile mają dni. Świeże jajko gdy włoży się do wody powinno leżeć, gdy stoi to ma już ok. tygodnia i więcej, gdy pływa na powierzchni to jest już nie świeże.
Gotowanie:
Jajka np. 2 szt wielkości "S" włożyć do ciepłej wody i od chwili gotowania (pierwszych bąbelków) przykręcić nieco ogień i pogotować jeszcze nie dłużej niż 1 minutę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz