wtorek, 15 marca 2016

Etap IV - Mleko i mufinki / babeczki migdałowe GAPS

Napój/mleko migdałowe
  • 1 szk migdałów
  • miód
  • sól 
Wykonanie:
Migdały zalać gorącą osoloną wodą (1/2 łyżki na 1/2 l wody) i pozostawić na ok. 12 godzin. Następnie obrać ze skórki, przepłukać i ponownie zalać 3 szk. mineralnej lub zimnej przegotowanej wody i zmiksować w blenderze kielichowym. Masę przecedzić przez gazę. Powstałe mleczko
przechowywać w lodówce, a odciśniętą masę użyć np. do babeczek migdałowych.
Miodem dosładzam tuż przed podaniem (nie jest konieczny), wcześniej uaktywniając go.
Wieczorem rozpuszczam w szklance 1/4-1/2 łyżeczki miodu, w odrobinie letniej wody (2-3 łyżki) i pozostawiam na noc. Rano dolewam do tego mleczko migdałowe i mieszam (można mleko wcześniej lekko podgrzać), świetne na II śniadanie czy podwieczorek. 


Babeczki migdałowe
  •   Masa migdałowa pozostała z mleka migdałowego
  • 1 łyżka miodu (w VI etapie można dać 2 łyżki)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki startej skórki z ekologicznej pomarańczy lub kilka kropli ekologicznego olejku pomarańczowego (można zamienić na cytrynowy lub waniliowy)
  • kilka orzechów laskowych do dekoracji (wcześniej zalane osoloną wodą jak migdały do zrobienia mleka).
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ręką, podzielić na 6 części i napełnić nimi 6 mufinek. Piec w temp. 150 st. C, przez ok 30 min.
Są bardzo delikatne i smaczne, przypominają serniczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz