Napój/mleko migdałowe
- 1 szk migdałów
- miód
- sól
Wykonanie:
Migdały zalać gorącą osoloną wodą (1/2 łyżki na 1/2 l wody)
i pozostawić na ok. 12 godzin. Następnie obrać ze skórki,
przepłukać i ponownie zalać 3 szk. mineralnej lub zimnej
przegotowanej wody i zmiksować w blenderze kielichowym. Masę przecedzić przez gazę.
Powstałe mleczko
przechowywać w lodówce, a odciśniętą masę
użyć np. do babeczek migdałowych.
Miodem dosładzam tuż przed podaniem (nie jest konieczny),
wcześniej uaktywniając go.
Wieczorem rozpuszczam w szklance 1/4-1/2 łyżeczki miodu, w odrobinie letniej wody (2-3 łyżki) i pozostawiam
na noc. Rano dolewam do tego mleczko migdałowe i mieszam (można
mleko wcześniej lekko podgrzać), świetne na II śniadanie czy podwieczorek.
Babeczki migdałowe
- Masa migdałowa pozostała z mleka migdałowego
- 1 łyżka miodu (w VI etapie można dać 2 łyżki)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki startej skórki z ekologicznej pomarańczy lub kilka kropli ekologicznego olejku pomarańczowego (można zamienić na cytrynowy lub waniliowy)
-
kilka
orzechów laskowych do dekoracji (wcześniej zalane osoloną wodą jak migdały do zrobienia mleka).
Wszystkie
składniki dokładnie wymieszać ręką, podzielić na 6 części i napełnić
nimi 6 mufinek. Piec w temp. 150 st. C, przez ok 30 min.
Są bardzo delikatne i smaczne, przypominają serniczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz