- 1 szk rozmrożonej (wcześniej gotowanej) dyni
- 1 szk mąki migdałowej
- 3 jajka
- biała kiełbasa GAPS (przepis z I etapu)
- 3 łyżki roztopionego smalcu (może być ze skwarkami)
- 1 cebula
- 1,5 łyżeczki pasty pomidorowej (ze słoiczka, puszki w diecie GAPS są zabronione)
- 1/2 łyżeczki soli + sól do smaku do duszonej cebuli
- oregano, pieprz
Cebulę pokroić na pół-plastry i poddusić na 1 łyżce smalcu, doprawiając solą i pieprzem. 2 jaja zmiksować blenderem, dodać dynię i 1/2 łyżeczki soli. Jeszcze miksować aż masa będzie gładka. Dodać 2 łyżki roztopionego letniego smalcu, mąkę migdałową i dalej wyrobić łyżką (można ręką). Przełożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta, delikatnie łyżeczką rozprowadzić pastę pomidorowa, powtykać pokrojoną w krążki kiełbasę, a pomiędzy ponakładać podduszoną cebulkę. Całość posypać oregano.
Piec 25 min. w temp. 150 st. C (w pozycji góra/dół). Po tym czasie polać pizze rozbełtanym jajkiem z oregano, solą i pieprzem i zapiekać jeszcze 5 min.
Ta pizza z wyglądu może bardziej przypomina zapiekankę ale moja córeczka bardzo chciała zjeść pizze, więc trzeba było zrobić pizze bez mąki i sera . Smakuje bardzo dobrze. Córcia potrafi zjeść prawie całą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz