wtorek, 15 marca 2016

Etap - IV Pizza dyniowa bezglutenowa GAPS

Pizza bez mąki i bez sera GAPS
  •  1 szk rozmrożonej (wcześniej gotowanej) dyni
  • 1 szk mąki migdałowej
  • 3 jajka
  • biała kiełbasa GAPS (przepis z I etapu)
  • 3 łyżki roztopionego smalcu (może być ze skwarkami)
  • 1 cebula 
  • 1,5 łyżeczki pasty pomidorowej (ze słoiczka, puszki w diecie GAPS są zabronione)
  • 1/2 łyżeczki soli + sól do smaku do duszonej cebuli 
  • oregano, pieprz

Wykonanie
Cebulę pokroić na pół-plastry i poddusić na 1 łyżce smalcu, doprawiając solą i pieprzem. 2 jaja zmiksować blenderem, dodać dynię i 1/2 łyżeczki soli. Jeszcze miksować aż masa będzie gładka. Dodać 2 łyżki roztopionego letniego smalcu, mąkę migdałową i dalej wyrobić łyżką (można ręką). Przełożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta, delikatnie łyżeczką rozprowadzić pastę pomidorowa, powtykać pokrojoną w krążki kiełbasę,  a pomiędzy ponakładać podduszoną cebulkę. Całość posypać oregano.
Piec 25 min. w temp. 150 st. C (w pozycji góra/dół).  Po tym czasie polać pizze rozbełtanym jajkiem z oregano, solą i pieprzem i zapiekać jeszcze 5 min.






Ta pizza z wyglądu może bardziej przypomina zapiekankę ale moja córeczka bardzo chciała zjeść pizze, więc trzeba było zrobić pizze bez mąki i sera . Smakuje bardzo dobrze. Córcia potrafi zjeść prawie całą.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz