niedziela, 13 marca 2016

Etap I - zupa krem z cukinii z klopsikami GAPS

Zupa krem z cukinii z klopsikami
  Klopsiki
  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowego z łopatki z tłuszczykiem
  • 1 mała cebula starta na drobnych oczkach
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 l osolonej wody
Wodę zagotować a w międzyczasie wymieszać mięso z cebulą i przyprawami. Zrobić mini klopsiki i włożyć na gotowaną wodę. Gdy wypłyną na wierzch przykręcić ogień i pogotować jeszcze ok. 5 min. Następnie klopsiki wyjąć łyżką cedzakową, a pozostały wywar użyć do kremu.
 
Zupa krem
  • 2-3 małe, młodziutkie cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku (świeży lub mrożony)
  • 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru, sól pieprz do smaku
Czosnek, pokrojoną cukinię (gdy nie ma młodej to należy usunąć pestki i obrać ze skórki, ale w I etapie wybierać lepiej jak najdelikatniejsze, wówczas nie są włókniste), koperek dodać do gotującego wywaru. Gotować aż cukinia zacznie się rozpadać, dodać starty imbir, chwilę pogotować i lekko przestudzić. Następnie zupę zmiksować na krem doprawić solą i pieprzem. Dołożyć wcześniej wyjęte klopsiki. Do ciepłego kremu z klopsikami dodać kwaśnej śmietanki(jeśli ktoś toleruje). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz