Zupa krem z cukinii z
klopsikami
Klopsiki
- 25 dag mielonego mięsa wieprzowego z łopatki z tłuszczykiem
- 1 mała cebula starta na drobnych oczkach
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 l osolonej wody
Wodę
zagotować a w międzyczasie wymieszać mięso z cebulą i
przyprawami. Zrobić mini klopsiki i włożyć na gotowaną wodę.
Gdy wypłyną na wierzch przykręcić ogień i pogotować jeszcze ok.
5 min. Następnie klopsiki wyjąć łyżką cedzakową, a pozostały
wywar użyć do kremu.
Zupa krem
- 2-3 małe, młodziutkie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku (świeży lub mrożony)
- 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru, sól pieprz do smaku
Czosnek,
pokrojoną cukinię (gdy nie ma młodej to należy usunąć pestki i
obrać ze skórki, ale w I etapie wybierać lepiej jak
najdelikatniejsze, wówczas nie są włókniste), koperek dodać do
gotującego wywaru. Gotować aż cukinia zacznie się rozpadać,
dodać starty imbir, chwilę pogotować i lekko przestudzić.
Następnie zupę zmiksować na krem doprawić solą i pieprzem.
Dołożyć wcześniej wyjęte klopsiki. Do ciepłego kremu z
klopsikami dodać kwaśnej śmietanki(jeśli
ktoś toleruje).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz