niedziela, 13 marca 2016

Etap III - placki z cukinii z sosem "warzywnego niejadka" GAPS

Placki z cukinii
  • 1 młoda cukinia ok. 25-30 dag
  • 1 jajko
  • szczypta soli himalajskiej 
  • smalec do smażenia
Wykonanie:
Cukinię umyć, obrać i wyjąć gniazda nasienne (w dalszych etapach  młodziutkiej można nie obierać), następnie zetrzeć na tarce jarzynowej, wbić jajko, dodać sól, wymieszać i szybko usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gdy masa nie będzie szybko usmażona, to puści sok i trudniej będzie usmażyć.

Sos "warzywnego niejadka"
  • 25-30 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka + boczek lub inne z tłuszczykiem)
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • sok pomidorowy 250-300 ml
  • przyprawy: sól, oregano, majeranek
  • 1 łyżka smalcu np. wieprzowego
 Wykonanie:
Mięso zmielić przez maszynkę, cebulę zetrzeć na papkę (można pokroić), a marchew na tarce jarzynowej. W rondelku rozpuścić tłuszcz i poddusić najpierw cebulkę, dalej dodać mięso i sól do smaku. Następnie dodać marchew i dusić pod przykryciem do miękkości marchwi (można odrobinę podlać wodą. Następnie gdy marchew jest już miękka wlać sok pomidorowy i jeszcze chwilę pogotować, doprawić przyprawami. Sos trochę odparować aby zgęstniał.
Sosem polać placki. Do picia jako napój probiotyczny można podać sok z kiszonych ogórków.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz