- 1 młoda cukinia ok. 25-30 dag
- 1 jajko
- szczypta soli himalajskiej
- smalec do smażenia
Cukinię umyć, obrać i wyjąć gniazda nasienne (w dalszych etapach młodziutkiej można nie obierać), następnie zetrzeć na tarce jarzynowej, wbić jajko, dodać sól, wymieszać i szybko usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gdy masa nie będzie szybko usmażona, to puści sok i trudniej będzie usmażyć.
Sos "warzywnego niejadka"
- 25-30 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka + boczek lub inne z tłuszczykiem)
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- sok pomidorowy 250-300 ml
- przyprawy: sól, oregano, majeranek
- 1 łyżka smalcu np. wieprzowego
Mięso zmielić przez maszynkę, cebulę zetrzeć na papkę (można pokroić), a marchew na tarce jarzynowej. W rondelku rozpuścić tłuszcz i poddusić najpierw cebulkę, dalej dodać mięso i sól do smaku. Następnie dodać marchew i dusić pod przykryciem do miękkości marchwi (można odrobinę podlać wodą. Następnie gdy marchew jest już miękka wlać sok pomidorowy i jeszcze chwilę pogotować, doprawić przyprawami. Sos trochę odparować aby zgęstniał.
Sosem polać placki. Do picia jako napój probiotyczny można podać sok z kiszonych ogórków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz