Składniki:
Masa brokułowa:
- 1 brokuł (ok. 1/2 kg)
- mąka dyniowa
- 1 jajko (L)
- 1 mały ząbek czosnku
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
- oregano do smaku
- mięso z rosołu (u mnie np. obrany korpus z młodego koguta razem z piersią i skrzydełkami, lub gdy mam 2 szt to bez skrzydełek, może być korpus z kurczaka ekologicznego- wtedy 2szt bo pierś używam na kotlety, gdy mam rosół z kury i mięso jest włókniste to mielę wszystko,może być też wołowina)
- 1marchew, kawałek selera korzeniowego i 1/2 cebuli z rosołu
- 1 posiekana i zeszklona cebula
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- majeranek do posypania
Masę brokułową wykonać według przepisu - bułeczki brokułowe bezglutenowe GAPS (w tym przypadku należy wybrać większe jajko (L), roztrzepać je widelcem i 1dużą łyżkę lub 1,5 łyżki roztrzepanego jajka odłożyć do posmarowania zapiekanek, a resztę użyć do masy brokułowej.
Mięso i gotowane warzywa zmielić przez maszynkę, dodać zeszkloną cebulę (ja początkowo też ją mieliłam żeby córka nie wyczuwała kawałków, potem już akceptowała) doprawić sol i pieprzem. Dobrze wyrobić masę ręką.
Można za pomocą foremek robić małe zapiekanki, nadając im kształt. Np. na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć foremkę. Do foremki łyżeczką nałożyć warstwę masy brokułowej a następnie mięsnej i odwrotnie. Wierzch posmarować delikatnie odłożonym wcześniej jajkiem i posypać majerankiem. Można również na papier wyłożyć masę brokułową, wygładzić i na to mięsną, a po upieczeniu pokroić na cząstki. W naszym przypadku kwiatuszki są zachętą w jedzeniu dla córki.
Piec w nagrzanym piekarniku (u mnie 150 st. C góra/dół ok. 30 min. aż będą lekko rumiane)
Propozycja podania:
Bardzo dobrze smakują na ciepło ale zimne też są chętnie zjadane. Dobrym uzupełnieniem jest barszczyk czerwony gotowany na rosole. Na tym etapie zakwaszany sokiem z kiszonych ogórków i doprawiony majerankiem. Jako składnik probiotyczny można podać ogórek kiszony (z niepasteryzowanych słoików).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz