Twarożek probiotyczny GAPS
1,5 l
mleka niepasteryzowanego (z pewnego źródła, najlepiej
ekologicznego), umieścić w szklanym naczyniu w temp. 35-40 st. C np
w piekarniku i pozostawić na min 24 godz. Gdy mleko się zsiądzie,
wówczas przelać go na durszlak wyłożony gazą i umieścić nad
wysokim naczyniem aby serwatka mogła swobodnie ściekać. W
zależności od tego ile serwatki odprowadzi się od mleka, twarożek
może być luźniejszy lub ścisły. Ja czasem zanim mleko przeleję na
durszlak, zdejmuję łyżką nieco śmietanki, którą dodaję do
zupy. Serwatka służy jako napój probiotyczny.
Nie
wszyscy jednak w I etapie tolerują nabiał.
Osoby
mające problem z nabiałem (alergia, autyzm) dopiero w II etapie
mogą zacząć od masła klarowanego zaczynając od niewielkich
ilości, stopniowo je zwiększając i dopiero po ok. 6 tygodniach
można zrobić próbę z całym masłem organicznym. W kolejnych
etapach można próbować podawać śmietankę, a na końcu serwatkę czy twarożek.
Etapy wprowadzania nabiału nie są tożsame z etapami diety GAPS.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz