piątek, 26 lutego 2016

Etap I - twarożek probiotyczny GAPS

Twarożek probiotyczny GAPS
1,5 l mleka niepasteryzowanego (z pewnego źródła, najlepiej ekologicznego), umieścić w szklanym naczyniu w temp. 35-40 st. C np w piekarniku i pozostawić na min 24 godz. Gdy mleko się zsiądzie, wówczas przelać go na durszlak wyłożony gazą i umieścić nad wysokim naczyniem aby serwatka mogła swobodnie ściekać. W zależności od tego ile serwatki odprowadzi się od mleka, twarożek może być luźniejszy lub ścisły. Ja czasem zanim mleko przeleję na durszlak, zdejmuję łyżką nieco śmietanki, którą dodaję do zupy. Serwatka służy jako napój probiotyczny.
Nie wszyscy jednak w I etapie tolerują nabiał.


Osoby mające problem z nabiałem (alergia, autyzm) dopiero w II etapie mogą zacząć od masła klarowanego zaczynając od niewielkich ilości, stopniowo je zwiększając i dopiero po ok. 6 tygodniach można zrobić próbę z całym masłem organicznym. W kolejnych etapach można próbować podawać śmietankę, a na końcu serwatkę czy twarożek. Etapy wprowadzania nabiału nie są tożsame z etapami diety GAPS.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz