Rosół drobiowy
Składniki:
Składniki:
- 3-4 l wody
- kura ekologiczna ewentualnie wiejska (z łapkami) z dobrego źródła
- 2 udka z kurczaka ekologicznego
- 3 marchewki
- kawałek selera
- por
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- natka pietruszki - pęczek
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- sól (kłodawska, lub himalajska, morska) do smaku.
Wykonanie
Do
garnka nalać wody, dodać mięso i łapki z kury, warzywa (oprócz
cebuli), sól. Gdy się zagotuje, dodać udka z kurczaka, opaloną
cebulę i przyprawy (można wszystko włożyć na zimną wodę, ale ja
udka daję na gotującą , tak mi lepiej smakuje, natomiast mięso z
kury raczej mielę i przeznaczam na inne potrawy, a rosół jest
wtedy lepszy).
Rosół
gotować na wolniutkim ogniu 2-3 godziny. Wcześniej można wyjąć
tylko udka z kurczaka.
Rosół
z kury jest delikatny i chyba najsmaczniejszy, można go pić między
posiłkami lub przygotować z niego zupę.
Z
rosołu wyjąć mięso z kury. Nie każdy je lubi tak jak z kurczaka,
dlatego aby mieć delikatniejsze mięso w I etapie, dodaję udka do
rosołu, z kolei z kurczaka rosół jest mniej smaczny. Obrane mięso
z kury można zamrozić i wykorzystać w kolejnych etapach diety.
Warzywa i udka posłużą do zupy, resztę przecedzić i przelać do
wyparzonych słoików i przechować w lodówce.Należy
pić między posiłkami.
Zupa z rosołu
Pokroić
marchew, seler, cebulę i dodać do 1,5 l rosołu, do tego pokroić
mięsko obrane z udek razem ze skórą. Wszystko razem zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz