piątek, 26 lutego 2016

Etap I - rosół drobiowy GAPS

Etap I
 
Rosół drobiowy
Składniki:
  •  3-4 l wody
  •  kura ekologiczna ewentualnie wiejska (z łapkami) z dobrego źródła 
  • 2 udka z kurczaka ekologicznego
  • 3 marchewki
  •  kawałek selera
  • por
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki - pęczek
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • sól (kłodawska, lub himalajska, morska) do smaku.
 Wykonanie
Do garnka nalać wody, dodać mięso i łapki z kury, warzywa (oprócz cebuli), sól. Gdy się zagotuje, dodać udka z kurczaka, opaloną cebulę i przyprawy (można wszystko włożyć na zimną wodę, ale ja udka daję na gotującą , tak mi lepiej smakuje, natomiast mięso z kury raczej mielę i przeznaczam na inne potrawy, a rosół jest wtedy lepszy).
Rosół gotować na wolniutkim ogniu 2-3 godziny. Wcześniej można wyjąć tylko udka z kurczaka.
Rosół z kury jest delikatny i chyba najsmaczniejszy, można go pić między posiłkami lub przygotować z niego zupę.
Z rosołu wyjąć mięso z kury. Nie każdy je lubi tak jak z kurczaka, dlatego aby mieć delikatniejsze mięso w I etapie, dodaję udka do rosołu, z kolei z kurczaka rosół jest mniej smaczny. Obrane mięso z kury można zamrozić i wykorzystać w kolejnych etapach diety. Warzywa i udka posłużą do zupy, resztę przecedzić i przelać do wyparzonych słoików i przechować w lodówce.Należy pić między posiłkami.
Zupa z rosołu
Pokroić marchew, seler, cebulę i dodać do 1,5 l rosołu, do tego pokroić mięsko obrane z udek razem ze skórą. Wszystko razem zagotować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz