piątek, 26 lutego 2016

Etap I - bulion mięsno-warzywny GAPS

 Etap I
Bulion mięsno - warzywny GAPS
Można go wykonać z różnego mięsa: drobiowe, wieprzowe, wołowe. Konieczne są kości szpikowe i stawy, ścięgna. Mogą być nóżki wieprzowe, golonka, kości ze stawem kolanowym, szponder czy goleń wołową z kością, korpus z kurczaka, łapki, kura. Ważne aby było dobrej jakości. Taki bulion ma leczyć. Jeśli kupimy ogólnie dostępne mięso i warzywa w sklepie, możemy w bulionie mieć pozostałości antybiotyków, pestycydów i in, który zamiast nas leczyć,dalej będzie truł. Warzywa: marchew, seler- korzeń i nać, natka pietruszki, cebula,por, czosnek, pieprz mielony. Wszystko razem oczyszczone, umyte zalać wodą posolić, dodać świeżo zmielonego pieprzu, zagotować, następnie zmniejszyć ogień i na bardzo wolnym gotować 3-4 godziny, aż mięso zacznie dobrze odchodzić od kości. Powolne gotowanie sprawia że bulion będzie bogaty w glutaminę istotną w leczeniu śluzówki jelit. Szybkie gotowanie sprawia że glutamina przeistacza się w niepożądany glutaminian. Bulin może być ugotowany nawet na samych kościach szpikowych i stawach z dodatkiem warzyw. Po ugotowaniu szpik należ wyjąć z kości, obrać wszystkie miękkie tkanki przylegające do stawów i mięso jeśli było dodane. Resztę bulionu przecedzić i wykorzystać do zup. Zawsze do nich dodawać po trochu szpiku, części kleistych i ewentualnie mięso.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz