Etap I
Bulion mięsno - warzywny GAPS
Można
go wykonać z różnego mięsa: drobiowe, wieprzowe, wołowe.
Konieczne są kości szpikowe i stawy, ścięgna. Mogą być nóżki
wieprzowe, golonka, kości ze stawem kolanowym, szponder czy goleń
wołową z kością, korpus z kurczaka, łapki, kura. Ważne aby było
dobrej jakości. Taki bulion ma leczyć. Jeśli kupimy ogólnie
dostępne mięso i warzywa w sklepie, możemy w bulionie mieć
pozostałości antybiotyków, pestycydów i in, który zamiast nas
leczyć,dalej będzie truł. Warzywa: marchew, seler- korzeń i nać,
natka pietruszki, cebula,por, czosnek, pieprz mielony. Wszystko razem
oczyszczone, umyte zalać wodą posolić, dodać świeżo zmielonego pieprzu, zagotować, następnie
zmniejszyć ogień i na bardzo wolnym gotować 3-4 godziny, aż mięso
zacznie dobrze odchodzić od kości. Powolne gotowanie sprawia że
bulion będzie bogaty w glutaminę istotną w leczeniu śluzówki
jelit. Szybkie gotowanie sprawia że glutamina przeistacza się w niepożądany glutaminian.
Bulin może być ugotowany nawet na samych kościach szpikowych i
stawach z dodatkiem warzyw. Po ugotowaniu szpik należ wyjąć z
kości, obrać wszystkie miękkie tkanki przylegające do stawów i
mięso jeśli było dodane. Resztę bulionu przecedzić i wykorzystać
do zup. Zawsze do nich dodawać po trochu szpiku, części kleistych
i ewentualnie mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz