Placek migdałowy z jagodami GAPS
Składniki
- Pulpa pozostała z mleka migdałowego (patrz przepis mleko migdałowe zrobione z 1 szklanki migdałów)
- 3 jajka (M)
- 3-4 łyżki mąki migdałowej (jasnej)
- ok 50 g roztopionego masła (jeśli ktoś nie może masła można użyć oleju kokosowego)
- 2 czubate łyżki miodu
- ok. 0,5 szkl. leśnych jagód (mogą być mrożone)
- kilka kropel ekologicznego olejku cytrynowego lub suszonej skórki BIO ewentualnie 0,5 łyżeczki sproszkowanejwanili
- szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej
Ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli. Resztę składników oprócz mąki migdałowej i jagód dokładnie wymieszać łyżką, następnie dodać 3 lub 4 (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie- nie powinna wypływać woda, raczej konsystencja gęstej śmietany) łyżki mąki migdałowej. Do ciasta włożyć pianę i bardzo delikatnie ją wymieszać (cała puszystość ciasta zależy o struktury piany). Na koniec posypać ciasto jagodami, gdy używamy mrożonych to nie rozmrażać ich wcześniej. W VI etapie można udekorować wiórkami kokosowymi). Piec w nagrzanym piekarniku do 175 st. C (u mnie pozycja góra/dół) przez ok. 35-40 min. Brytfanka ok 30 x 12 cm (może być nawet mniejsza.
W V etapie ciasto może być spożywane jeśli ktoś już dobrze toleruje niewielkie ilości mąki migdałowej lub innej, jeśli nie to przygotować ciasto dopiero w VI etapie lub można spróbować użyć same pulpy tylko musi być bardzo dobrze odciśnięta przez gazę i wtedy użyć 2 jajek i 2 płaskie łyżki miodu lub użyć więcej pulpy np z 1,5 porcji użytych migdałów do mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz