poniedziałek, 19 grudnia 2016

Etap V - makowiec bezglutenowy bez mąki GAPS

Etap V - VI

Makowiec GAPS


Składniki:

Masa makowa:
  •  25 dag maku
  • 2-3 łyżki rodzynek (w przypadku etapu VI)
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3 żółtka
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej wanilii
Ciasto:
  •  wiórki marchewkowe (pozostałość z 1 szkl. soku - mniej/więcej ok 75 dag marchwi)
  • pulpa orzechowa (pozostałość  z mleka orzechowego - ok. 2szkl wyłuskanych orzechów laskowych)
  • 3 białka jaj
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki masła klarowanego roztopionego
  • 2-3 łyżki mąki (może być arachidowa, migdałowa lub inna orzechowa)
  • 0,5 fiolki bio olejku pomarańczowego kub łyżeczka liofilizowanej skórki, ewentualnie starta na drobniutko skórka z ekologicznej pomarańczy (wcześniej dobrze umytej i sparzonej)
  • szczypta soli himalajskiej lub innej
Wykonanie:
Mak zalać na noc wrzątkiem, następnie odcedzić na sitku i 3 x zmielić przez maszynkę z sitkiem do maku. Dodać miód , sparzone/ namoczone rodzynki (gdy jesteśmy na etapie VI, jeśli nie to pomijamy i makowiec robimy bez rodzynek), żółtka i wanilię. Dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta oprócz mąki  i białek wymieszać najpierw łyżką potem dodać białka jeszcze wymieszać łyżką a następnie dodać najpierw 2 łyżki mąki orzechowej i wyrobić ręcznie. Ciasto będzie wilgotne ale powinno odchodzić od ręki, jeśli nie to dodać jeszcze 1 łyżkę mąki powinno być lekko plastyczne ale nie jak makaronowe tylko bardziej luźne
Przełożyć ciasto na papier do pieczenia (można go dodatkowo wysmarować masłem klarowanym). Uformować prostokąt grubości 03-05 cm pozostawiając wolne brzegi ok 2,5-3 cm, a na nim wyłożyć masę makową również zostawiając wolne brzegi na cieście (jak na zdjęciach), zwijać makowiec za pomocą papieru, a gdy zwiniemy do końca to zacisnąć na końcu boczne brzegi i zawinąć go w papier kierując ruchy w odwrotnym kierunku i na koniec podwinąć boczne brzegi papieru. Tak zwinięte ciasto przełożyć do brytfanki i piec w nagrzanym piekarniku (150 st.C w pozycji góra/dół ok 1 godziny i następnie obrócić na drugą stronę i jeszcze pic ok. 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika, gdy lekko przestygnie, jeszcze ciepłe odwinąć z papieru i można udekorować smarując lekko miodem i poprzyklejać połówki orzechów włoskich ale nie koniecznie.
Taki makowiec można zamrażać, po rozmrożeniu smakuje świetnie.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz